fbpx
Keresés
Close this search box.

Milyen bringával futárkodjak?

307076146_494690988830421_209468557977418276_n

Üdv! Péter vagyok.

Emelkedő benzinárak, egyre több bringás az utakon? Nem véletlen! Mára a kerékpáros futárkodás egy nélkülözhetetlen szakmává vált, főleg a nagyvárosokban. Gyorsak, profik és nem mellékesen jó kis jattokra is számíthatnak. Ha Te is gondolkozol, hogy futárnak állsz, de még nem tudod, milyen kerékpárral kezd a bulit, akkor most jól figyelj! A sok jóság mellett az időjárás nagy kihívásokat jelenthet, ezért fontos, hogy olyan bringát válassz, ami a leghatékonyabb fegyvered lesz a mindennapokban, ahelyett, hogy az ellenségeddé válna. Vegyük sorra, mik a legmeghatározóbb paraméterek egy futár kerékpáron!

6 éve foglalkozom bringa javításával, illetve építéssel. Gyakran jönnek be hozzám kezdő futárok és hoznak be olyan kerékpárt, amivel nemhogy 10 órát, de 4-5 órát sem tudnak letolni. Konkrétan szinte széthullik alattuk a vas. :O

Amit szoktam tanácsolni: egy egyszerű bringa, kevés hiba faktorral. Egy letisztult, könnyű gép, ami nincsen teleaggatva mindenféle szarral, ami nem oda illik. Javaslom, hogy legyen egyszerűbb, kevéssé szembetűnő, így kevéssé esélyes, hogy ellopnák. Sokan fixit használnak de ezt egy kezdő futárnak nem ajánlom! Ami a váltókat illeti: nem vigyük túlzásba! Léteznek olyan váltórendszerek a kerékpáron, mint például 3×7, 3×8, 3×9-es – na, ezek városba nem valók! Amit én előszeretettel szoktam csinálni futároknak ( az enyémen is ilyen van ), az az 1×7 vagy 1×8-as, esetleg még az 1×9-es rendszer. Viszont ami nagyon fontos: hogy legyen rajta megfelelő fék, illetve legyenek rajta lámpák elől, hátul.

Na, de most vegyük végig a lehetséges kerékpár típusokat, és a véleményemet róluk: 

Mountain bike: A nevében is benne van hegyre, túrára való! Az igazat megvallva: át lehet alakítani úgy, hogy utcán is lehessen vele közlekedni, de az eredeti mountain bike-okat felejtsd el. Robosztus a vázuk, 26″, 27,5″, 29″  kerék átmérővel, illetve a jellemzően széles gumikkal az egyszerűbb, városi terepen nagyon fárasztó lehet az egész napos tekerés.

DSC_0715

Trekking:

A tracking a mountain bike és az országúti között helyezkedik el. Sokkal kecsesebb kivitel, nagyobb átmérőjű 28″-s keskenyebb kerékkel van szerelve. A trekkingel hosszabb túrákra mehetünk, Pakolhatunk rá, mint az öszvére. Ez már eggyel jobb választás, mint a hegyi kerékpárok, de még mindig nem az igazi futárkodásra.

Névtelen terv

Verseny öszvér 🙂 :

Hasonló a trakking-hez, ami különbözik, hogy koskormánnyal szerelt és a szerkezeti felépítésében más. Ami a legjobb, hogy egy jó alap egyedi kerékpárnak.

smart

Akkor vajon milyen vasat ajánlok?

 

 Volt szerencsém belekóstolni nekem a futárkodásba pár éve, és ott megfigyeltem, hogy a srácok mivel tekernek, ami alapján végül csináltam is egy egyedi bringát magamnak erre a célra. Egyértelműen azt gondolom, hogy a legjobb az egyedileg, a te igényeidre épített kerékpár! Ha alapot javasolhatok, akkor könnyebb vázas, vékony gumiszélességű bringát nézz ki magadnak, és azt vidd el egy megbízható kerékpárépítőnek, aki rád szabja.

 

Ha úgy érzed, megvan a bringa, de biztosra akarsz menni, nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot! Segítek a kiválasztásban, és szívesen át is nézem neked, hogy minden rendben van-e rajta! Ha építtetnéd, abban is állok a rendelkezésedre! 

DSC_0271